2023 ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MEZUNU İREM NAZ ŞİRİKÇİ’NİN TÜSİAD AB-BRÜKSEL TEMSİLİCİLİĞİ’NDEKİ STAJI VE İZLENİMLERİ

Türkiye-AB Gümrük Birliği’nden hemen sonra ekonomik ve diplomatik gelişmeler yaşanmış ve böylece Türkiye-AB ilişkilerinin pekişmesi, güçlenmesi ve Türkiye’nin uyum sürecinin tamamlanması amacıyla Avrupa Birliği’nin merkezi olan diplomasi şehri Brüksel’de 1995 yılında TÜSİAD Brüksel AB Temsilciliği kurulmuştur. Temsilciliğin amacı AB üyelik sürecine katkı sağlamak, AB kurumları nezdinde Türk iş dünyasını temsil etmek ve diplomatik ilişkileri geliştirmektir. Bu nedenle Brüksel AB Temsilciliği, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, AB üye devlet delegasyonları gibi çeşitli AB kurum ve kuruluşlarıyla iletişim içindedir.

 

Türk özel sektör, ve Türkiye için iletişim noktası olan Brüksel AB Temsilciliği, aynı zamanda BUSINESSEUROPE (Avrupa İşadamları Konfederasyonu) üyesi olması nedeniyle Avrupa düzeyinde meydana gelen son gelişmeler hakkında Türk özel sektörünü bilgilendirmektedir. Özellikle Türkiye’nin AB üyeliği sürecini desteklemek için sivil toplum kuruluşları, Avrupa kamu ve özel sektör kuruluşları ve akademi ile iş birliği içerisindedir. TÜSİAD Brüksel AB Temsilciliği, üyelik sürecinde ilerlemenin önemini yaptığı çalışmalarla vurgulamanın yanı sıra Türkiye’nin prestijinin arttırılmasını ve daha iyi temsil edilmesini amaçlar.

 

İki ay boyunca ‘’Avrupa Birliği Araştırma Stajyeri’’ olarak dünyada benzeri olmayan bir kurum olan Avrupa Birliği’nin politikalarını araştırma, uluslararası ilişkiler üzerine birçok makale ve araştırma yazısı yazma fırsatı buldum. Avrupa Parlamentosu gibi AB kurumlarını ziyaret ederek, bu kurumların oturma düzeni, işleyişi ve sistemini birinci elden gözlemleme fırsatı buldum. Ayrıca, European Policy Center’da düzenlenen Spain’s priorities for the Presidency of the Council, Bruegel Annual Meetings, Citizen participation in the EU: Learning from the European Citizens’ Panels, The State of the Ethics Union gibi çeşitli online ve yüz yüze etkinliklere katılarak AB üye devletlerinin bakış açılarını ve diplomatik ilişkilerini yakından takip etme imkanı buldum. Bu etkinlikler sırasında, akademisyenler, delegasyon üyeleri ve parlamento üyeleriyle tanışma fırsatı elde ettim.

 

Haftalık görev olarak, Avrupa Birliği gündemini takip ederek hidrojen, enerji, güvenlik, yeşil anlaşma, teknoloji, küresel ve ekonomi başlıklarında AB gazetelerini analiz ederek haftalık stajyer bültenine katkıda bulundum. AB alanında konferans ve toplantılara katılarak not aldım ve AB Bülteni çeviri desteği sağladım. Haftalık rapor yazarak haftalık ilerlemeyi ve gelecek planlarını ofise raporladım. Staj süresince Microsoft Excel ve Canva gibi uygulamaları oldukça aktif kullandım. Bunlara ek olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilciliği’nde Büyükelçi Faruk Kaymakcı’ya stajyer arkadaşlarım ile birlikte nezaket ziyaretinde bulunarak AB – Türkiye ilişkileri ve Türk Dış Politikası hakkında konuşma fırsatı buldum.

 

Erasmus+ Traineeship Programı kapsamında yaptığım stajı, TÜSİAD tarafından verilen iki konunun sunumunu yaparak başarıyla tamamladım. TÜSİAD AB-Brüksel Temsilciliği bünyesindeki yetkililer sayesinde hızlı, kolay bir adaptasyon süreci geçirdim ve stajyer arkadaşlarımla Avrupa turu yapma imkanı buldum. İki ay boyunca Brüksel’de yaşamak ve TÜSİAD bünyesinde staj yapmak benim için unutulmaz bir deneyimdi. Kesinlikle fırsatı olan her öğrencinin  Erasmus + fırsatlarından yararlanmasını öneriyorum. Hem Erasmus + Staj sürecimde hem de Yaşar Üniversitesi eğitim hayatımda bana katkıda bulunan başta Elif Çetin ve Gökay Özerim olmak üzere tüm değerli Uluslararası İlişkiler bölüm hocalarıma emeklerinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.