2022 ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MEZUNU EMRE ÖZKUL’UN TÜSİAD AB-BRÜKSEL TEMSİLİCİLİĞİ’NDEKİ STAJI VE İZLENİMLERİ

TÜSİAD’ın AB-Brüksel Temsilciliği, Türk özel sektörünün Avrupa Birliği nezninde temsili ve BusinessEurope üyesi olmasıyla da ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çok önemli göreve sahip konumda bulunmaktadır. Ayrıca, AB içerisinde alınacak kararlar açısından da Türk özel sektörünü korumak adına ikili ve zaman zaman çoklu ilişkileri geliştirmek için de faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Avrupa Birliği’nin kalbi Brüksel’de bulunduğum iki aylık süreçte “Avrupa Birliği Araştırma Stajyeri” olarak güncel meseleler ve geçmişten günümüze devam eden konular hakkında birinci ağızdan bilgi alma ve fikir beyan etme imkanı yakaladım. Konsey başkanlığının Fransa’dan Çekya’ya geçtiği bu dönemde en önemli mesele Rusya-Ukrayna Savaşı ve bu savaşın AB bölgesine etkileri üzerineydi. Yeni mezun bir uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak benim için tarifi olmayan bir deneyimdi.

 

Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu’nda katıldığım etkinliklerde parlamenterler ve önde gelen düşünce kuruluşlarından yetkililer ile tanışma ve sohbet etme imkanı yakaladım. Bunun yanında, TÜSİAD AB-Brüksel Temsilciliği’ni temsilen katıldığım bir resepsiyonda T.C. Brüksel Büyükelçisi Hasan Ulusoy, T.C. Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, T.C. Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Mehmet Kemal Bozay ve T.C. NATO Daimi Temsilcisi Basat Öztürk ile tanışma fırsatı yakaladım.

 

Bunun dışında birçok online ve yüz yüze etkinliğe katılarak hem kişisel gelişimime katkı sağladım hem de ülkemizin en büyük ticaret ortağı olan AB’yi daha yakından tanıma fırsatı edindim. Bunun yanında, takip ettiğim önde gelen AB gazeteleri ve kuruluşlarının raporlarını analiz ederek hem TÜSİAD tarafından oluşturulan Haftalık Bülten’e katkı sağladım hem de stajyerler arasında oluşturulan Stajyer Bülteni için çeviriler yaptım. Bu da Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne başladığım ilk günden beri öğrendiğim teorik bilginin pratiğe dökülmesi, diğer bir açıdan da iş hayatının tecrübe edilmesi noktasında çok önemli bir deneyimdi.

 

TÜSİAD AB-Brüksel Temsilciliğinde çalışan yetkililer uyum sürecinde ve herhangi bir yardıma ihtiyaç duymam noktasında bana hep destek oldular. Ayrıca, staj süresince birden çok stajyerin olması da kaynaşma sürecini hızlandırdı. Brüksel’in Avrupa kıtası üzerindeki konumu gereği hafta sonları stajyer arkadaşlara geziler düzenleyip sosyalleşme ve görmediğim yerleri görme imkanı yakaladım, unutulmaz hatıralar biriktirdim. İki ayın sonunda stajımı başarılı bir şekilde tamamlayıp Türkiye’ye döndüm.

 

Kariyerimin şekillenmesi açısından büyük kazanımlar elde ettiğim stajımı Erasmus+ Traineeship Programı kapsamında yapmış olmak beni ayrıca gururlandırdı. AB kurumlarında ya da AB üzerine çalışmalar yapan düşünce kuruluşlarında çalışma hayali olan tüm öğrencilerin Brüksel’in havasını teneffüs etmesi gerektiği kanaatindeyim.